info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Arbetade med isocyanater utan skydd

Fyra anställda på Svenska Sportsbygg AB arbetade med allergiframkallande isocyanater utan skydd, avspärrningar och dokumentation. Byggnads skyddsombud i Kalmar, P-O Nilsson, stoppade arbetet.

Isocyanater i gummimassan till löparbanorna i Nybros nya sporthall, OG-hallen, ledde på onsdagen, den 31 januari, till att arbetet stoppades. Det var Byggnads skyddsombud, P-O Nilsson, som stoppade jobbet som utfördes av fyra anställda i Växjöföretaget Svenska Sportbygg AB.
– En av dem arbetade i kortärmad tröja, de bytte om och tvättade sig på hotellet, det fanns inga tvättmöjligheter på platsen och ingen ögondusch, berättar P-O Nilsson.

Isocyanater är allergiframkallande. Enligt reglerna ska man ha engångsoveraller, gummihandskar och skoskydd när man arbetar med material som innehåller isocyanater. Arbetsplatsen ska vara inhägnad och skyltad. Det ska finnas dokumentation om materialets risker och de regler som gäller på arbetsplatsen och arbetsmomentet ska finnas beskrivet i arbetsmiljöplan.
P-O Nilsson såg brister på flera av dessa punkter på bygget och stoppade därför arbetet. Arbetsmiljöverket gjorde på onsdagen samma bedömning men tillät på kvällen att arbetet återupptogs sedan företaget tagit fram dokumentation om materialet.

Svenska Sportbyggs vd, Rune Larsson, uttrycker förvåning över stoppet i Barometern.
– Vi har använt oss av precis samma dokumentation som vid tidigare jobb. I Stockholm och Göteborg har vi inte haft några som helst problem, men i Nybro var det tydligen annorlunda, säger han till Barometern.
– Killarna verkade inte veta riktigt vilka utbildningskrav som gäller och vilka risker som finns, säger P-O Nilsson.
Han säger att byggherren, byggföretaget OG Ohlsson, verkar ta frågan på allvar och hoppas att det innebär att byggnadsarbetarna på sporthallsbygget nu får bättre möjlighet undvika att komma i direkt kontakt med isocyanaterna i gummimassan.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Arbetade med isocyanater utan skydd

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig