info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Appar hindrar byggolyckor

Glöm papper och penna. Digitala webb- och app-system ska nu minska olyckorna på bygget. " Det blir åtgärder direkt", säger Victor Lerin, snickare och skyddsombud på JM.

Han har exempel på att åtgärder mot risker sätts in snabbare efter att man börjat med nya it-system.
– Som nyligen då en klinga lossnade från en motorkap. Det spreds blixtsnabbt och ledde till ett möte, säger Victor Lerin, snickare och skyddsombud på JM.
På senare tid har webb- och app-baserade informationssystem börjat användas för säkerhetsarbetet i byggbranschen. Det handlar om it-lösningar för att enkelt och snabbt anmäla faror, få överblick över riskerna och åtgärda dem.
– Jag är säker på att tillbudsrapporteringen kommer att öka med flera hundra procent och att det i sin tur leder till att olyckor kan hindras, säger Victor Lerin.

”Går direkt till alla berörda”

Han har insyn i de båda system som framför allt används, Afa Försäkrings IA-system och BuildSafe. Dessa har flera likheter, som att byggnadsarbetare och andra kan rapportera in olyckor, tillbud och risker med bilder och kommentarer via en app. Vid skyddsronder kan man direkt lägga in uppgifter och få ut digitala protokoll och åtgärdslistor. Systemen gör även olika former av statistik över säkerhetsläget på arbetsplatsen och företaget.
– Tidigare gick vi med handskrivna lappar till platskontoret och rapporterade tillbud. De kunde lätt bli liggande. Nu när jag rapporterar via appen går det direkt ut till alla berörda chefer och sedan in i statistiken, säger Victor Lerin, som jobbat med IA-systemet i drygt ett år.

”Rapporteras med bilder och allt”

Kollegan och skyddsombudet Jonas Östring på Skanska jobbar med verktyget BuildSafe, på ett byggprojekt vid Gallerian i Stockholm.
– Jag har erfarenhet av att använda det vid skyddsronder. Det är smidigare och minskar pappershanteringen enormt. Alla felaktigheter rapporteras in via appen, med bilder och allt. Protokollet blir klart direkt med vad som ska göras och den som ska åtgärda felen får påminnelser i telefonen, säger Jonas Östring.

BuildSafes app för tillbudsrapportering och skyddsronder. I appen rapporterar man tillbud med bild och text och kan sedan följa vad som händer. Man kan skicka anonymt.

”Viktigt med utbildning”

Bengt Ekström är facklig förtroendeman och jobbar centralt med arbetsmiljö för Byggnads på Skanska. Han tycker att systemen är intressanta för att förbättra säkerheten.
– Men det är viktigt att de som ska använda dem får utbildning. Man få inte heller ha en övertro på själva systemet, utan se till att saker blir åtgärdade i verkligheten.


Afa Försäkrings IA-system

•Används av 700 företag i 24 branscher.
•Introducerades i byggbranschen 2011.
•Tillhandahålls för företag som är anslutna till Afa Försäkring.
Buildsafe

•Lanserades i början av 2016, utvecklat med bland andra byggföretag, myndigheter och byggfack.
•Ett projektbaserat system för byggen. Säljs till aktörer inom bygg.
•Nyligen utvärderat i en studie från KTH, som bygger på användning i två byggprojekt. Några resultat: förbättrat skyddsrondsarbete, snabbare åtgärder vid fel, ökat samarbete och delaktighet bland entreprenörer.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Appar hindrar byggolyckor

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig