info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Använder skydd efter larm om primer

– Efter att vi hörde talas om killarna som blev dåliga av primer har vi börjat använda andningsskydd och vi mår mycket bättre, säger Stefan Andersson, skyddsombud på golv- och plattsättarföretaget BBM i Uppsala.

Det var plattsättarna Lars-Håkan Andersson och Mikael Johansson, Alingsås, som sa ifrån då de misstänkte att de blev dåliga av primern de satte upp som fuktskydd i badrum. De tyckte att den luktade ovanligt starkt, de blev illamående och yra. Ännu återstår utredningar för att se vad de blivit dåliga av.
På BBM gick Stefan och hans kollegor och hade sedan länge funderat på att använda skydd då de arbetade med primer. Men det hade inte blivit av.
– När vi läste om de här killarna började vi använda andningsskydd, en halvmask med filter. Skillnaden blev stor. Idag mår vi mycket bättre när vi jobbat med primer, berättar Stefan.
I vanliga fall vänjer man sig vid lukten men mår inte riktigt bra. Idag med masken känner de ingen lukt när de jobbar och de mår bra när de kommer ut. Men tar de av masken och sticker in huvudet där de jobbat blir lukten slående. När de jobbat klart på det här bygget ska de öppna maskerna och se vad som finns därinne, se vad sluppit få i sig.
– Plattsättarna som slog larm har gjort en stor insats. De hjälper oss andra och har stöd av oss alla tolv här på firman, säger Stefan Andersson.

Ännu är det inte utrett vad som orsakat problemen. Men Stefan tycker att detta måste bli ett avstamp för en ordentligt utredning om primrarna. Både den Höganäsprimer Alingsåskillarna använde och andra.
– Vi skyddar oss men vi vet inte mot vad. Det finns ämnen i de här produkterna som gör att vi inte mår bra och vi måste få veta vad det är.
Han litar inte på enskilda undersökningar som gjorts av företag. Fortsatta undersökningar måste göras av oberoende forskare och i verkliga arbetsmoment, i verklig arbetsmiljö.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Använder skydd efter larm om primer

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig