info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Antalet nystartade byggbolag störtdyker: "Kylig vår"

För nionde månaden i rad ökar antalet konkurser. Och nystartade företag inom bland annat bygg störtdyker, visar färsk statistik.

Statistik från kreditupplysningsföretaget UC visar att det är en tuff tid för många byggföretag. Foto: Mostphotos

Inflationen och en förmodad lågkonjunktur på ingång gör fortsatt avtryck på den svenska arbetsmarknaden. Under årets första tre månader har antalet nystartade företag minskat med 20 procent i jämförelse med motsvarande period 2022. Det visar ny statistik från företaget UC, som arbetar med kreditupplysningar.

Förutom byggbranschen gäller det även inom transport, handel och hotell-och restaurangbranschen – där man kan se den lägsta nivån av nystartade företag på tio år.

Läs också JM:s besked: Här varslas byggnadsarbetare

– Inom flertalet stora branscher har nystarterna bokstavligen störtdykt de senaste månaderna. Det är en tuff tid vi befinner oss i där hushållens motståndskraft och uthållighet tyvärr har börjat ta slut, vilket skapar sämre incitament för företagande, säger Johanna Blomé, ekonom på UC, i ett pressmeddelande.

Det har varit en kylig vår, också för företagen.

Bland de branscher med störst ökning av andelen konkurser syns bland annat bygg (14 procent) och detaljhandeln (17 procent).

– Det har varit en kylig vår, också för företagen. Byggsektorn har det riktigt tufft med fallande bostadspriser, stigande räntor, ökade byggkostnader, säger Johanna Blomé.

Enligt henne menar vissa experter att botten är nådd.

Läs också Efter jättevarslet – nu går storbyggare i konkurs

– Låt oss hoppas på att de har rätt, men i nuläget ser vi ingen ljusning i vår statistik varken kring konkurser eller nystarter.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Antalet nystartade byggbolag störtdyker: "Kylig vår"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig