info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Anställde ester – riskerar böter

Två ester, som saknar arbetstillstånd, byggde om en lada till syverkstad utanför Norrtälje. Arbetsgivaren riskerar bötesstraff. Nu arbetar fyra polska företagare med f-skattsedel på samma arbetsplats.

Det var i mitten av december förra året som Norrtäljepolisen upptäckte att det arbetade två ester utan arbetstillstånd på prästgården Vätö, öster om Norrtälje.
Esterna höll på med ombyggnader av en lada.
Eftersom båda saknade arbetstillstånd avvisade Norrtäljepolisen dem till Estland.
I går var det rättegångsförhandlingar i Norrtälje tingsrätt.
Åklagaren Ewa Tvengström yrkade på dagsböter och också den särskilda avgiften, 18 200 kronor per anställd. Arbetsgivaren, som är egenföretagare, uppger att esterna hade åkt förbi av en slump och knackat på hans dörr.
De ville ha kost och logi i utbyte mot att de utförde städningsjobb, vilket egenföretagaren tyckte var en bra idé. Arbetsgivaren uppger att han inte betalt någon lön till dem. Men esterna har i polisförhör uppgivit att de tjänade 50 kronor i timmen.
Nu arbetar fyra polska egenföretagare hos egenföretagare.
De har alla f-skattsedel och har fått sina uppdrag från Polenkonsulten. Polska företagare med f-skattsedel dök upp i Skåne hösten 1998. Sedan dess har verksamheten vuxit. Fortfarande råder oklarheter om de ska betraktas som egna företagare eller som anställda. Migrationsverket har undersökt några ärenden, men inte kommit fram till något beslut.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Anställde ester – riskerar böter

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig