info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Anställda behöver inte betala tillbaka lönen"

En miss från Byggnads och Sveriges Byggindustrier (BI) ledde till att företaget Håkan Ström Byggnads AB i Boxholm aldrig fick reda på att företaget hamnat på stupstocken. Ett uttalande från Byggnads, att de anställda skulle tvingas betala tillbaka delar av lönen, har tagits tillbaka.

När Byggnads i Linköping och företaget Håkan Ström Byggnads AB inte kom överens om ackordslönen satte Linköpingsavdelningen byggföretaget i stupstock, vilket innebär att arbetsgivaren är tvungen att betala ut en minimilön under tiden konflikten pågår.

På grund av en miss hos både Byggnads centralt och arbetsgivarorganisationen BI fick Håkan Ström Byggnads AB aldrig reda på att de försatts i stupstock. Arbetsgivaren valde att betala ut den lön man ville ge, vilket var en ackordslön på 166 kronor i timmen, jämfört med stupstocken som är 128 kronor i timmen.

Att inte betala ut stupstockslön är ett avtalsbrott, eftersom både Byggnads och BI ingått ett avtal som säger att stupstocken ska gälla när en situation som den i Boxholm inträffar.

När den felaktiga lönen blev känd för Byggnads i Linköping gick ombudsmannen Peder Eliasson ut och sa att den överskjutande lönen skulle betalas tillbaka, en summa på 7500 kronor. Det uttalandet har Per Eliasson nu tagit tillbaka. I ett pressmeddelande från Byggnads säger han:

– Jag har tidigare uttalat att de till följd av avtalsbrottet från arbetsgivarens sida kan komma att behöva betala tillbaka den överskjutande lönen. Det var fel av mig och för det ber jag om ursäkt. De anställda ska givetvis inte behöva betala tillbaka någon lön.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Anställda behöver inte betala tillbaka lönen"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig