info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ansiktet uppskuret av betongsåg

Den handhållna betongsågen slog upp i ansiktet på byggnadsarbetaren. Det är den femte liknade olyckan på två år i Stockholm. Arbetsmiljöinspektionen varnar för metoden.

Olyckan inträffade under onsdagen i Vaxholm. En byggnadsarbetare, anställd av Peab, skulle kapa en halvmeter hög betongbalk med den handhållna sågen. Balken stod uppallad men inte tillräcklig stadigt, enligt Håkan Angeldal, arbetsmiljöinspektör. Precis när byggnadsarbetaren sågat igenom den sista biten av balken nöp klingan ihop. Maskinen kastades upp mot byggnadsarbetaren som fick ett åtta centimeters sår i ansiktet.
– Man ska inte såga vertikalt med betongsågen. För att kunna såga vertikalt måste skyddet på klingan ställas om. Det innebär att man är helt oskyddad eftersom sågen saknar kastskydd, säger Håkan Angeldal.
För två år sedan inträffade en liknade olycka i Norrtälje. Den 27-åring som körde betongsågen fick käken kluven och klingan träffade endast fem millimeter från halspulsådern. 27-åringens arbetsgivare Yxhults entreprenad åtalsanmäldes av arbetsmiljöinspektionen.
– Vi har haft fem liknade olyckor de senaste åren, bara i Stockholm. Det är bara tur att ingen dödats, säger Håkan Angeldal.
Arbetsmiljöinspektionen varnar nu byggnadsarbetare som använder handhållna betongsågar. Det är viktigt att instruktionsboken läses noggrant för att undvika olyckor.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ansiktet uppskuret av betongsåg

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig