info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Annons kritiserar strejken

Det räcker inte med debattartiklar längre. Arbetsgivarna inom bygg köpte annonsplats i flera dagstidningar för att kritisera Byggnads strejk.

”Orimligt med strejk, Byggnads” lyder rubriken på helsidesannonsen som gick ut i flera dagstidningar under onsdagen i förra veckan. På punkt efter punkt kritiseras fackförbundets krav och agerande under avtalsrörelsen. Enligt annonsen skulle kravet på höjda lärlingslöner ge en lärling betydligt högre lön än en högskoleutbildad sjuksköterska.
– Annonskampanjen är en reaktion på den konflikt som har brutit ut. Vi tycker att det är på sin plats att ge arbetsgivarnas syn på saken, säger Ola Månsson, vd på Sveriges byggindustrier.

Kraftiga reaktioner

På Byggnads förbundskontor var det flera som satte kaffet i vrångstrupen när de såg annonsen.
– Det är klart att man reagerade ganska mycket. Vi fick mycket reaktioner utifrån regionerna också. Vi tyckte att det var mycket felaktigheter i annonsen, säger Matz Larsson, kommunikationschef på förbundet.
Det är inte första gången debatten förs på annonsplats, men enligt Matz Larsson har det aldrig förekommit så här renodlat tidigare.
– Jag tror att de valde en annons som ett svar på den debattartikel som vi har publicerat i ett antal landsortstidningar under de sista två veckorna.
Och jämförelsen med sjuksköterskornas löner ger han inte mycket för:
– För det första ställer vi inte grupper mot varandra. Sen har vi drivit frågan om en jämställdhetspott men det har ju arbetsgivarna sagt nej till.

Ljusning i konflikten

Samtidigt pågår förhandlingarna om ett nytt avtal. Både under söndagen och i dag träffades parterna och enligt tidningen Byggindustrin finns det tecken på en ljusning i konflikten.

Björn Wendelborn Barr
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Annons kritiserar strejken

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig