info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Anläggare lönelok i byggbranschen

Anläggarnas genomsnittliga löneökningstakt låg över fem procent mellan första kvartalet 2003 och samma period i år. I övrigt var löneökningarna måttliga.

Andelen prestationslöner ökar på anläggningsjobb. Från 17 procent under fjärde kvartalet 2003 till 22,5 procent under första kvartalet i år. Samtidigt är anläggarna den yrkesgrupp som har den snabbaste löneökningstakten. Det visar Byggnads lönestatistik för första kvartalet 2004.
Anläggarnas prestationslöner ökade med 8:68 kronor per timme, till 155:96. Det innebär en ökningstakt på 5,9 procent. Tidlöner ökade under samma period från 126:79 till 133:73 kronor per timme.

I övrigt är löneökningstaken måttlig i byggbranschen. I den största gruppen, trä-, betongarbetare samt murare, TBM-gruppen, ökade prestationslönerna med 4:33 kronor per timme. En ökningstakt på tre procent. Tidlönerna på Byggavtalets område ökade med 3,3 procent, 4:08 kronor per timme.
Bland TBM-gruppens byggnadsarbetare är det de i Östergötland och Stockholm har som har de högsta prestationslönerna. De lägsta prestationslönerna i TBM-gruppen finns i Jämtland-Härjedalen och Kalix.
Enligt statistiska centralbyråns lönestatistik för mars månad ökade arbetarlöner i industrin med 2 procent på ett år. Bland tjänstemännen ökade lönerna med 3,6 procent från mars 2003 till mars 2004.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Anläggare lönelok i byggbranschen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig