info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Anläggare kräver höjd dykarlön

Dykarna ska ha en egen lönegrupp med minst 142 kronor per timme i lön. Det kravet finns i ett tiotal motioner på anläggningsavtalet område.

Ackord på anläggningsavtalet görs upp mellan laget och arbetsgivaren. Det vill ett 20-tal motioner, från sju avdelningar i Byggnads, ändra på i årets avtalsrörelse. De vill i stället att Byggnads avdelningar ska vara lokal part i ackordsförhandlingar, precis som på byggavtalet.
Motionärernas krav går på tvärs mot byggarbetsgivarna som alltid vill förhandla direkt med de anställda.

Kravet på ändrad förhandlingsorganisation finns inte med bland de avtalskrav som Byggnads förbundsstyrelse föreslår. Men när avtalsrådet, den 3 februari, tar ställning till avtalskraven finns ett motionskrav om särskilda löneregler för dykare med.
Ett tiotal motioner kräver att anläggningsavtalet får en särskild lönegrupp för dykare. Byggnads styrelse vill driva det kravet i en särskild arbetsgrupp som ska se över dykarnas villkor.

De vanligaste kraven bland de cirka 500 motionerna som berör anläggningsavtalet är höjda traktamenten, fria glasögon, arbetstidsförkortning, höjd grundlön och höjd utbetalningsnivå. Det finns också många krav på fri läkarvård, fler omgångar överdragskläder, bättre företagshälsa och friskvård på betald arbetstid. Många pekar också på behovet att agera mot de pressade byggtiderna.
Totalt har drygt 2 000 motioner lämnats in till Byggnads inför avtalsrörelsen. Cirka 12 000 personer arbetar på anläggningsavtalet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Anläggare kräver höjd dykarlön

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig