info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ändrade regler ska ge säkrare takjobb

Nu ska det finnas fästanordningar för säkerhetslinor även på villor och mindre byggnader, där fasadhöjden är tre meter eller mer. Det slås fast i nya taksäkerhetsregler.

– Reglerna innebär att det blir säkrare att arbeta, säger Leif Wall, arbetsmiljöombudsman på Byggnads.
Enligt de nya reglerna ska det finnas fästanordningar för säkerhetslinor på byggnader om fasadhöjden överstiger tre meter. Tidigare var gränsen fyra meter.
-Detta innebär att vi nu kommer ner på höjder för villabyggen. Detta är viktigt eftersom det underlättar för plåtslagare och byggnadsarbetare och andra som har taket som sin arbetsplats, att koppla in sig och arbeta säkert, säger Leif Wall.
Det är numera också krav att det ska finnas fotstöd, ett räcke, vid takfoten. Fotrännor är inte längre tillåtna som fotstöd. Det är också ökade krav på att det ska finnas gångbryggor längs taknocken. De ska idag finns vid en lutning av minst 6 grader.

De nya reglerna ingår i Boverkets byggregler om taksäkerhet och de ändrades i juli i år.
Reglerna omfattar tak som är byggda eller renoverade efter första juli 2008.
Till nyheterna hör att byggnadsarbetare och plåtslagare nu, enligt reglerna, har rätt att kräva tillträdesleder, trappor och liknande, som tar hänsyn till de material och arbetsredskap som de behöver ha med sig för att kunna utföra sitt jobb.
Vidare ska alla fast monterade väggstegar mellan fyra och åtta meter ha ryggskydd. Något sådant krav fanns inte tidigare. Det är också krav på större tak och väggluckor så att det blir lättare för arbetarna att ta sig ut på taket.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ändrade regler ska ge säkrare takjobb

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig