info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Andra husraset för leverantören

Husraset i Ystad var inte det första som Starka AB varit inblandade i. För fyra år sedan utreddes de för ett i Skövde.

Byggnadsarbetaren har tidigare skrivit om det trevåningshus i Ystad som rasade den 25 maj. Ett bygge som Byggnads har krävt en oberoende utredning av. Bakom det stod Peab och Starka AB som levererade väggarna och golvplanen.

Men Starka AB utreddes för ett husras redan 2008, skriver tidningen Byggvärlden. Då handlade det om Volvos blivande gjuteri i Skövde. Flera betongväggar rasade en dag ner genom yttertaket.

Starka AB var en av två leverantörer som fick kritik. Enligt CBI betonginstitutet som gjorde utredningen fanns det brister i bygget. En vägg som den andra leverantören ansvarade för hade rasat mot en vägg från Starka AB, som i sin tur ska ha fallit ihop.

Andra brister var slarvigt utförda pallningar och montage, samt dåliga undergjutningar. Enligt vd Lars Henrik Persson ska Starka AB dock ha dragit lärdom av händelsen i Skövde.
− Vi har blivit noggrannare med att följa upp montage, både då det gäller oss själva och underleverantörer. Vi gör även bättre montageritningar än tidigare och vi har blivit noggrannare med att se till att svetsplåtarna sitter på rätt ställe, säger han till Byggvärlden.

Ännu vet man inte vad som orsakade raset i Ystad.

Sebastian Danielsson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Andra husraset för leverantören

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig