info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Allvarligt skadad efter olycka

Tunnelarbetaren, som skadades i en olycka på Citybanan, har allvarliga skador, men hans tillstånd är inte livshotande. Citybanan är olycksdrabbat och Byggnads riktar nu kritik mot Trafikverket.

Det var när tunnelarbetare höll på att förstärka väggar och tak med sprutbetong i tunneln mellan Söder Mälarstrand och Fatbursparken på Citybanan som olyckan inträffade i torsdags. Av någon anledning föll sprutbetong ner och skadade tunnelarbetarna. En av männen fick lindriga skador, men den andre tunnelarbetaren opererades igår på Karolinska sjukhuset. Hans tillstånd är allvarligt, men inte livshotande.

85 olyckor

Det är långt ifrån den första allvarliga olyckan som inträffat på Citybanan. Den 5 juni i år inträffade en fallolycka med dödlig utgång vid pumpanläggningen, som ska användas när tunnelelementen ska sänkas ner i Riddarfjärden. Den 10 maj 2011 omkom en byggnadsarbetare när han klämdes under en borrigg och 2010 blev en byggnadsarbetare påkörd av ett tåg. Hösten 2006 omkom en man, då han fick en stålbalk över sig.
I Trafikverkets egen statistik, från 1 januari 2008 till och med den 31 maj 2013, redovisas totalt 85 olyckor som inneburit minst en dags sjukfrånvaro. I ett inslag i ABC-nytt den 9/8 kräver Byggnads ordförande Johan Lindholm att Trafikverket ser till att alla som arbetar med tunneln följer säkerhetsreglerna.

Säkerhetsfrågan högsta prioritet

– Klart att man måste veta vad som gäller på en byggarbetsplats. Det är enkla krav. Det borde vara lätt att samarbeta och få konsensus kring dessa frågor, säger Johan Lindholm i ABC-nytt.
På Trafikverket anser Jenny Ryderstedt, pressansvarig, att säkerhetsfrågan har högsta prioritet på Citybanan.
– Alla är medvetna om att det är ett riskfyllt arbete, sedan kan man alltid göra mer.
Det är sorgligt att det händer och ska inte hända.
Ska ni skärpa säkerhetsrutinerna efter olyckan?
– Det är för tidigt att säga, men vi fortsätter att ha det som en prioriterad fråga, säger Jenny Ryderstedt.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Allvarligt skadad efter olycka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig