info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Allvarligt skadad då betongbalk föll

En betongarbetare skadades svårt när en sex meter lång betongbalk rasade. Olyckan inträffade på bygget av en ny Lidl-butik i Gävle.

Den nya butiken byggs upp med hjälp av prefabelement. Mannen skadades när en betongbalk på sex meter skulle monteras. Enligt Ingemar Persson, yrkesinspektör i Gävle, så strulade det när balken skulle läggas på plats. Mobilkranen fick lyfta den upp och ner flera gånger. Till slut svetsades den ändå fast i ena kanten. I samband med detta lossades den ena av de två stropparna från balken. Vid detta tillfälle stod en betongarbetare på en stege som stod lutad mot balken.
– Av någon anledning vred sig balken ur sitt läge och rasade fyra meter rätt ner på betongvalvet. Mannen på stegen följde efter och fick bland annat allvarliga skallskador. Som tur var hamnade han ändå inte under balken, säger Ingemar Persson.
Mannen som är anställd på Kvalitetsbyggen i Gävle fördes direkt till intensiven på sjukhuset i Uppsala.
– Olyckan hade kunnat undvikas om de följt gängse regler. De skulle inte kopplat loss balken förrän den var svetsad på samtliga punkter och det är bättre att arbeta från en saxlift än att stå på en stege, säger Ingemar Persson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Allvarligt skadad då betongbalk föll

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig