info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Allvarliga tillbud med fallande last

Två allvarliga tillbud med fallande last har inträffat under den senaste veckan i Göteborg. Nu varnar arbetsmiljöinspektionen för att kunskaperna om hur man kopplar last är för bristfällig på en del arbetsplatser.

I måndags inträffade en olycka då en kranförare tappade ett prefabelement vid ett industribygge i Göteborg. Det var rena turen att ingen skadades.
Elementet hade inte kopplats på rätt sätt.
– Vi ser att kunskapen hos en del byggnadsarbetare är bristfällig. Koppling kräver mer kunnande än man tror. Numera låter man vem som helst, till och med praktikanter göra det här jobbet, säger Hans Bergdahl, arbetsmiljöinspektionen i Göteborg.

Tillbudet i måndags ledde till att entreprenören Skanska nu satsar på att informera och utbilda personalen för att höja kunskapsnivån. Byggnadsarbetarna ska få lära sig hur de hanterar prefabelement på ett säkert sätt och hur de ska hantera lyftverktygen. De ska också få en genomgång av de kritiska riskmomenten.
– De ansvariga medger att kunskapen är låg, säger Hans Bergdahl.

I onsdags i förra veckan inträffade en annan allvarlig incident, på en annan arbetsplats i Göteborg. Det ena textilbandet runt en last med takbalkar skars av.
– Man hade inte tajtat ordentligt. Takbalkarna gled utefter kanten och plåten skar av det ena bandet, säger Hans Bergdahl, arbetsmiljöinspektionen i Göteborg.
Lasten föll till backen och turligt nog var det ingen som stod i vägen. Olyckan inträffade i Lisebergsområdet.

Ett problem, enligt arbetsmiljöinspektionen, är att byggnadsarbetarna ibland inte känner till vilket teckenspråk (till exempel olika stopptecken) som ska användas. Detta kan leda till missförstånd och allvarliga olyckor.
– På en del arbetsplatser används improviserade teckenspråk som folk lärt sig själva. Men det funkar inte eftersom en arbetsplats förändras och det kommer nya människor, säger Hans Bergdahl.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Allvarliga tillbud med fallande last

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig