info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Allvarliga byggolyckor i Jämtland

Två byggolyckor inträffade nyligen i Jämtlands län.

En ställningsbyggare i Hälleforsen skadades när en del av en kranarm lossnade. Olyckan inträffade på Hälleforsens kraftverk i samband med montering av en byggnadsställning.
Under arbetet med att bygga ställningen använde ställningsbyggarna en mobilkran. På kranen var förlängningsarmen, som flyttas ut manuellt, utdragen maximalt. Förlängningsarmen säkras med hjälp av bultar och splintar. Vid ett tillfälle när kranföraren svängde runt med kranen lossnade förlängningsarmen. Den föll sexton meter och slog ned två meter från en ställningsbyggare. Sedan studsade den upp igen och slog omkull ställningsbyggaren. Han klarade sig undan äventyret med lindriga skador.
– Jag har undersökt kranen och den saknade splintarna som håller bultarna på plats, säger Ingemar Norlén, på yrkesinspektionen i Östersund. Kranar av den här typen ska besiktigas varje morgon innan arbetet börjar.
En annan byggnadsarbetare i råkade ut för en olycka på en arbetsplats i Rörvattnet. Olyckan inträffade när mannen skulle köra borrvagnen förbi lastflaket. Ena larven på borrvagnen kom upp på en sten, vagnen började luta, mannen föll ut och klämdes mellan vagnen och lastflaket. Byggnadsarbetaren var ensam på arbetsplatsen, men lyckades efter några minuter flytta på styrspakarna i vagnen så att han kom loss. När han sedan försökte resa sig upp för att gå till telefonen föll han ihop. Mannen hittades efter en stund av en förbipasserande taxichaufför som larmade ambulansen. På sjukhuset konstaterade man att bäckenbenet var brutet på två ställen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Allvarliga byggolyckor i Jämtland

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig