info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Allvarliga brister på många småhusbyggen

Det finns stora arbetsmiljöproblem på landets villabyggen. En granskning av Arbetsmiljöverket (AV) visar att återförsäljare av småhus och de entreprenörer som bygger husen i hög utsträckning saknar nödvändiga arbetsmiljökunskaper.

Arbetsmiljöverket har i undersökningen granskat 200 villabyggen. Endast 20 av dem undgick helt och hållet krav. 60 av arbetsplatserna fick omedelbart förbud för att fasta fallskydd saknades. Vid flera av villabyggena fanns det endast stegar som tillträdesleder. Dessa godkändes inte utan entreprenörerna tvingades byta ut dem mot trappor för att underlätta jobbet och minska fallrisken.
Kartläggningen visar också att det finns stora strukturella problem då väldigt få villabyggare känner till skyldigheten att upprätta en arbetsmiljöplan. Det var på ytterst få av arbetsplatserna som arbetsmiljöplanen fick godkänt.
-Byggbranschen är farlig och olycksdrabbad. Trots att vi har ställt hårda krav har vi ändå med några få undantag blivit positivt bemötta, säger Håkan Asterhall på AV.
– Men det duger inte. Det måste till ett helt annat säkerhetstänkande inom branschen. Vi hoppas småhustillverkarnas egen branschorganisation ska engagera sig mera för säkerheten för de byggnadsarbetare som reser och färdigställer deras hus.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Allvarliga brister på många småhusbyggen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig