info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Allvarlig kritik efter fallolycka

En beställare och ett byggföretag får allvarlig kritik efter att en plåtslagare skadades vid ett fall på 5,5 meter.

Olyckan inträffade i Gamleby i slutet av januari. Akzo Nobel bygger ut en avdelning för av- och inlastning. Byggnadsarbetarna skulle bygga en vägg och tak över en utlämningsramp.

De hade byggt väggar och lagt ut ett korrugerat plåttak, där det fanns fyra hål för brandluckor. På grund av risken för nederbörd beslöt de sig för att täcka taket med en presenning, efter arbetsdagens slut. De började i ena ändan att dra presenningen över det 30 meter långa taket och började sedan i en annan del. Under arbetet gick en av plåtslagarna baklänges då han drog presenningen och han föll genom att av hålen, som endast var täckt med en presenning. Denna gav vika och han föll 5,5 meter ner i ett betonggolv.
Plåtslagaren fick ett sår i bakhuvudet och en ländkota krossades.

– Efter olyckan monterade man fast plywoodskivor på undersidan, där det fanns hål i taket. Det skulle varit gjort från början så hade detta aldrig hänt, säger Lars-Ingvar Svensson, arbetsmiljöinspektör i Kalmar.

Han riktar kritik mot beställaren och samordningsansvariga Akzo Nobel för att denna inte i såg till att en arbetsmiljöplan med riskanalys upprättades. Byggföretaget kritiseras för dålig planering, brister i säkerheten och för att den riskanalys av de egna arbetena inte gjorts.
– Hålen i taket skulle ha täckts med material som var säkert mot genomtrampning, som skivor som satts fast ordentligt så att det aldrig blivit någon risk för fall. Det skulle funnits en arbetsmiljöplan och en riskbedömning skulle gjorts av jobbet.
Dessutom, berättar han, saknades skyddsräcken vid takfoten, och fallskydd användes inte.
Arbetsmiljöinspektionen riktar nu flera krav på förbättringar mot parterna. Arbetsmiljöinspektionen har skickat en kopia av utredningen till polisen i Västervik.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Allvarlig kritik efter fallolycka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig