info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Allt fler medlemmar i Byggnads: ”Vi har blivit mer synliga på arbetsplatserna”

Antalet medlemmar fortsätter att öka i Byggnads. Under 2017 strömmade 480 nya medlemmar till förbundet.

– Det är jätteroligt. Det har varit ett hårt jobb inom förbundet att vända utvecklingen, säger Ola Olsson, enhetschef på organisationsenheten på Byggnads.
I slutet av december hade Byggnads 102 147 medlemmar, vilket är en ökning jämfört med 101 667 medlemmar samma period förra året. Det handlar om 480 nya medlemmar som har strömmat till förbundet under 2017.

Största tappet kom 2007

– Även om 480 medlemmar inte är så många, så är det en kraftig utveckling om man jämför med andra förbund, säger Ola Olsson.
Under många år minskade antalet medlemmar i Byggnads. Mellan 2017 och 2013 tappade Byggnads 23 700 medlemmar. Det största tappet kom 2007, då förbundet minskade med 9 693 medlemmar under ett år. Orsaken var att skattereduktionen slopades för fackföreningsavgiften samtidigt som a-kasseavgiften ökade kraftigt och därmed fördubblades den totala kostnaden för medlemskapet.

LÄS MER:
Nu ska Byggnads vända kurvan

”Skärpt upp våra rutiner”

2012 inledde Byggnads ett långsiktigt arbete på att stärka medlemsvärvningen och frågan dominerade kongressen 2014. Under 2016 skedde det ett trendbrott när Byggnads fick 322 fler medlemmar, jämfört med året innan. Och nu håller den positiva trenden i sig.
Vad beror det på?
– Vi har blivit mycket mer synliga på arbetsplatserna, både ombudsmän och förtroendevalda. Vi har också blivit bättre på medlemsvård. Vi har skärpt upp våra rutiner kring nya medlemmar och fångar upp medlemmar som håller på att lämna förbundet. Flera regioner har satsat på organisatörer och medlemsutvecklare, säger Ola Olsson, enhetschef på organisationsenheten på Byggnads.
Ökningen av antalet medlemmar sker i sju regioner. Den största ökningen sker i Byggnads Väst (+174) och Byggnads Småland-Blekinge (+129) I fyra regioner minskar antalet medlemmar, mest i Byggnads MellanNorrland (-41) och Byggnads Skåne (-18).

LÄS MER:
Byggnads bryter trenden

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Allt fler medlemmar i Byggnads: ”Vi har blivit mer synliga på arbetsplatserna”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig