info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Allt fler jobbar på ackord

Andelen byggnadsarbetare som arbetar på ackord ökar. Det visar Byggnads lönestatistik för andra kvartalet i år.

I jämförelse med andra kvartalet 2000 har andelen prestationslönearbete ökat med två procentenheter, till 21,8 procent. Förklaringen är god byggkonjunktur, enligt Byggnads utredningsavdelning.
Den genomsnittliga prestationslönen på Byggnads avtalsområden ökade med 5:62 kronor per timme, till 133:93 kronor per timme, från andra kvartalet 2000 till samma mätperiod i år. Tidlönerna ökade under samma tid med 5:01 kronor per timme, till 115:73 kronor per timme.

På elektrikernas avtalsområden var löneökningstakten ungefär den samma som på Byggnads områden medan målarnas prestationslöner hade en långsammare ökningstakt.
Plåtslagarna och rörarbetarna har den snabbaste löneökningstakten på ackord. På tidlön fick anläggningsavtalets maskinförare den största löneökningen, vilket medförde att yrkesgruppen lämnade löneligans botten.

I TBM-gruppen, trä-, betongarbetare och murare, drar storstäderna iväg. Stockholm, Göteborg och Malmö är nu de tre avdelningar där den genomsnittliga tidlönen är högst i landet. Östergötlands båda avdelningar, Linköping och Norrköping, har tillsammans med Stockholm de högsta ackordslönerna.
Flera Norrlandsavdelningar och Värmland halkar nedåt i jämförelse med tillväxtorterna. Det bekräftar konjunkturens påverkan på löneutvecklingen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Allt fler jobbar på ackord

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig