info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Allt fler inbrott på byggen

Antalet inbrott i containrar och bodar på byggen ökar. I Västernorrland har antalet anmälda inbrott ökat med 100 procent på ett år.

På kort tid, under de första tre månaderna i år, har 18 anmälningar om inbrott i containrar och arbetsbodar hamnat på polisens bord i Västernorrland. Under samma tremånadersperiod förra året, anmäldes nio inbrott på byggarbetsplatser.
-Det är en tydlig ökning av den här brottstypen, åtminstone om man jämför förra årets siffror med årets. Det har förmodligen att göra med det stora godsvärdet och det är förmodligen lätt att sälja godset vidare, säger kommunikationschef Börje Öhman i region Västernorrland, som en tänkbar förklaring till ökningen.

Peab

Natten till onsdagen förra veckan drabbades ett Peabbygge i Härnösand av ett inbrott där verktyg för tiotusentals kronor försvann.
– Det är andra gången inom loppet av några månader som arbetsplatsen fått påhälsning av tjuvar, nu får det vara nog, säger hantverkaren Christer Strindin, till Allehanda.se.
Natten mot torsdagen drabbades en arbetsgivare i Falköping av ett stort containerinbrott och natten till fredagen hade ett byggföretag i Kävlinge inbrott i sin verktygscontainer. I förra veckan skrev Byggnadsarbetaren om en arbetsplats i Nybro där verktyg och maskiner till ett värde av cirka 50 000 stals ur en låst container. På en byggarbetsplats i Västra Frölunda i Göteborg förra veckan, iakttogs en man med hjälp av kameraövervakning, när han bröts sig in på en byggarbetsplats. Polisen larmades och skickade hundförare till platsen och en polishund spårade mannen till ett närliggande skogsområde, där han greps.

Finns inte nationell statistik

Enligt Börje Öhman, kommunikationschef i Västernorrland, är det omöjligt för poliserna i länet att se hur vanlig brottstypen är i andra delar av landet.
-Men från och med januari i år kommer statistiken att bli nationell, vilket betyder att vi kommer att få en bättre bild av den här brottsligheten och hur den utvecklar sig framåt i tiden och vi kommer löpande att kunna gå tillbaka och jämföra.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Allt fler inbrott på byggen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig