info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Allt fler hus rivs i Sverige

När Boverket ställde frågan "Kan det bli aktuellt att riva bostäder på grund av uthyrningssvårigheter?" till Sveriges kommuner svarade de flesta ja på frågan.

Totalt planeras en avveckling av 9 800 lägenheter i Sverige, i år och nästa år.
I Söderhamn planerar kommunen att riva 600 lägenheter, i Kristinehamn 500, i Gällivare 390, i Kiruna 325 och i Sandviken 300 lägenheter.
De som river mest är framför allt avfolkningskommunerna. Flyttvågen från glesbygd och småstäder, till storstadsregioner, är mycket stor i vissa delar av landet just nu. I Åtvidaberg står till exempel 220 lägenheter tomma av totalt 810 på grund av utflyttning. Kostnaden för bland annat uppvärmning, fastighetsskatt och tomthyra gör att kommunen tänker avveckla cirka 180 av dem.
I Kristinehamn står 25 procent av lägenheterna tomma och kommunen har beslutat att 500 lägenheter ska rivas. För att lösa de akuta problemen har regeringens bostadsdelegation skjutit till 50 miljoner kronor, som tillsammans med kommunens egna pengar bekostar rivningarna.
Även Gällivare har avtal med statliga bostadsdelegationen om att avveckla lägenheter, för att på så sätt rädda bostadsbolagets ekonomi. Kommunen har gjort upp med delegationen om att riva 451 av 477 tomma lägenheter.
Totalt har ”bostadsakuten” överenskommelser med ett 20-tal kommuner om avveckling, vilket i de flesta fall leder till rivning.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Allt fler hus rivs i Sverige

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig