info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Allt fler centrala löneförhandlingar

Fem anställda på Miljöbyggarna Entreprenad AB bygger om ett behandlingshem åt kriminalvården sedan i juni.

Till jul ska jobbet vara klart. De vet ännu inte vad lönen ska bli, den lokala förhandlingen har avslutats.
Lönetvisten i Linköping är ett exempel på att centrala löneförhandlingar blir allt vanligare. Enligt Byggnads förhandlingschef, Gunnar Ericsson, är det ett mönster i inledningen av högkonjunkturer.
Ackordslaget i Linköping och Byggnads avdelning har lagt ett bud som enligt deras beräkningar ska ge mellan 135 och 137 kronor per timme med normal inarbetning. Arbetsgivaren, Ulf Hallqvist, säger att hans senaste bud skulle ge cirka 128 kronor per timme. Då räknar han med ett betydligt lägre timantal än de 4 500 timmar som laget anser att man varit överens om från början.
– Med det timantal vi var överens om skulle hans bud ge mellan 110 och 115 kronor per timme, säger Roland Johansson på Byggnads avdelning.
Laget får nu 113:50 kronor per timme och en av byggnadsarbetarna säger att de nu arbetar för den lönen.
– Det har inte varit några riktiga förhandlingar. Han drar ett streck och säger här står jag. Så drar han ett streck som visar var vi står. Och så visar han var han tycker att vi ska ligga, säger en av byggnadsarbetarna.
Förhandlingarna om ackord inleddes först i september. Det beror enligt Byggnads på att underlaget inte kom från företaget förrän i slutet av juli. Ulf Hallqvist vill inte kommentera den uppgiften.
Företagets cirka 30 anställda byggnadsarbetare sade i våras upp ett lönesystem med en bonus på företagets resultat. De tyckte att de fick betala för företagets felräkningar.
Efter det har man gjort en ackordsöverenskommelse som beräknas ge cirka 128 kronor per timme. Den överenskommelsen är ännu inte påskriven eftersom man är oeniga om vilka arbeten som ingår.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Allt fler centrala löneförhandlingar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig