info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Allt fler ackordstvisterpå Botniabanan

Allt fler lokala förhandlingar strandar. "Företagen har gått samman i en lönekartell", säger byggnadsarbetarna på Botniabanan.

Tidigare har tidningen Byggnadsarbetaren rapporterat om tvisterna på Peab och Bottnia Kross. Nu gäller det NCC. Tvisten gäller ackord kontra tidlön vid ett brobygge utanför Husum. Arbetsgivaren vill inte förhandla om ackord utan vill betala tidlön istället, byggnadsarbetarna vill ha ackord.
Enligt NCC accepterade några av de första byggnadsarbetarna som var på plats i ett tidigt skede tidlön, när brobygget startade i vintras.
Enligt byggnadsarbetarna blev de lovade ackord, men först senare, när bygget kommit igång.
Det finns inga dokument som stödjer någon parts uppfattning.

Lönetvisten på NCC kommer att föras upp på central nivå. Men byggnadsarbetarna är pessimistiska när det gäller möjligheten att få ut pengarna i efterskott.
– Vi kommer nog inte att få ut mer pengar på det här jobbet. Vi är snart klara, säger armeraren Bo Eriksson.
Han har jobbat på brobygget sedan i april. I mars i år var han på en av NCC:s arbetsplatser som inte ingår i Botniabaneprojektet. Där fick byggnadsarbetarna förhandla om ackord och tjänade bra, 165 kronor i timmen totalt.
– Det är klart att man känner sig missnöjd. Nu har vi 127,40 i timmen. Jag har under mina 25 år alltid jobbat på ackord, nästan aldrig på tidlön. Det verkar som om företagen på Botniabanan gått ihop. Nu är det sammanlagt tre företag som inte accepterar att förhandla om ackord, säger Bo Eriksson.

I juni sade fem anställda på Bottnia Kross upp sig, på grund av lönenivån. De tjänade 112 kronor i timmen och fick inte förhandla om ackord. Den genomsnittliga ackordsförtjänsten i området är lite drygt 130 kronor i timmen.
Även på Peab har ackordsförhandlingarna brutit samman, först på lokal-, sedan på central nivå. Byggnads överväger nu att föra tvisten vidare till AD.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Allt fler ackordstvisterpå Botniabanan

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig