info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Allt färre arbetare ser ny miljö på semestern

Sveriges arbetare får allt sämre möjligheter att resa bort på sin semester. Var tredje har saknar fritidshus och har heller inte rest någonstans under fjolåret.

Andelen LO-medlemmar som saknar möjlighet till ett miljöombyte i under sin semester ökar för andra året i rad. LO:s utredare Sven Nelander är övertygad om att det är en försämrad trygghet på arbetsmarknaden som är största orsaken.
– 35 procent av LO:s medlemmar upplevde förra året varsel på sin arbetsplats. Klart att folk inte vågar satsa då, säger han.
Enligt Sven Nelander kan den minskade möjligheten till miljöombyte på semestern ha inverkan på människors allmänna välbefinnande.
– När man kommer ut och frågar folk så skulle nästan alla vilja resa bort om de bara kunde, säger han.

Viktigt tycker Sven Nelander också det är att fundera på hur den här utvecklingen påverkar barnen. Enligt en försiktig beräkning Nelander gjort rör det sig om en halv miljon barn som inte får möjlighet att se något annat under sommarledigheten.
– När de här barnen kommer tillbaks till skolan har de inga berättelser om var de varit, om saker de upplevt. Det blir som en stämpel i pannan att de tillhör den här gruppen som inte har råd.
Svårast är situationen för de LO-anslutna ensamstående kvinnorna. I den gruppen saknar har nästan fjärde medlem varken åkt på semester eller kunnat tillbringa tid i ett semesterhus. Tittar man på de mansdominerade förbunden inom industri och bygg ligger siffran runt 30 procent.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Allt färre arbetare ser ny miljö på semestern

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig