info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Allergisk mot vanliga skyddsskor

Han kan inte ha vanliga läderskor. Snickaren Per Ohlsson är allergisk mot krom. Det gör vardagen krånglig.

Den som har kromallergi får inte bara problem med kromgarvade handskar. Det kan också gälla skor. Som för Per. Han tål inte vanliga skor med kromgarvat läder, vilket finns i nästan alla läderskor som säljs.
– Folk förstår nog inte hur besvärligt detta är. Det går att hitta kromfria handskar, men man får kämpa för att få tag på skyddsskor som är fria från krom.
Per, som kommer från Edsbyn, har alltid varit känslig för kemikalier. Men de första åren i byggbranschen gick bra. Han kunde både ha vanliga skor och handskar. Men under åren arbetade han med cement som innehåller krom och överkänsligheten byggdes upp.

Det började redan på 1970-talet. Först var det handskarna han inte tålde. Han fick utslag och huden delade sig mellan naglarna. Då bytte han till kromfria handskar. Sedan kom utslagen på fötter och fotleder, utslag som sträckte sig upp emot knäna. Då förstod han att det var slut med att använda de vanliga skorna.
– Mönstret är detsamma. Det börjar klia på huden. Fläckarna är röda och toppiga och vätskar ibland. Fortsätter man använda material med krom, blir det bara värre.
I början körde han mycket med jympaskor och gummistövlar. Men problemet var att de läckte in cement när han göt och det gjorde knappast kromallergin bättre. Per insåg att han måste byta skor och lyckades få hjälp av sin verkare att specialbeställa ett par kromfria. De hade både spiktrampskydd och stålhätta.
– Problemet var bara att det bara gick att få lågskor och det kom in sågspån om man till exempel stod och körde med motorsåg. På vintern kom det in snö.

De första kromfria skorna lyckades han få tag på under 1980-talet och med tiden har det blivit lite bättre på skofronten. Han har kunnat specialbeställa riktiga skyddskängor,av olika märken. Men det tar tid. Nu har han ett par kängor som är kromfria och som han beställt av en skotillverkare,  via sin lokala järnhandel.
– Jag är nöjd med hur de ser ut och sitter. Nackdelen är att de är för dåligt fodrade, så att jag fryser när det är kallt. Och så tog det lång tid att få fram dem; från oktober till januari.
Per hörde av sig till Byggnadsarbetaren efter att han hade läst om byggnadsarbetare som inte kan ha kromgarvade handskar. Han tror att det finns fler som har samma problem som han själv och tycker att människor med kromallergi ska ha samma möjlighet att välja skor som alla andra.
– Man borde kunna beställa vilken sko som helst och så kunde skotillverkarna sy upp den. Nu är det så begränsat i utbudet och de tar så lång tid att få skorna, säger han.
Flera skotillverkare säger att det är svårt att ha serietillverkning av kromfria skor eftersom efterfrågan är liten. Därför måste man specialbeställa.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Allergisk mot vanliga skyddsskor

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig