info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Alla skyldiga till mögel på Moderna

Alla inblandande parter, bland annat NCC, orsakade tillsammans problemen med mögel, fuktskador och dåligt luft i Moderna museet. Det konstaterar enmansutredaren Ronnie Persson på WSP Management i en utredning.

Det finns ingen enskild orsak som ligger bakom problemen med fukt på Moderna museet. Istället beror bekymren på en mängd misstag som gjorts av alla som deltagit i bygget. Det handlar bland annat om: dåliga lösningar från projektören när det gäller att avleda regnvatten från byggnaden. Om slarv från entreprenörer som till exempel inte utfört fogtätningar och återfyllningar mot grundmurar enligt bygghandlingar. Om att byggherren – Fastighetsverket – inte besiktigade ventilationsanläggningen innan den togs i bruk. Vissa utrymmen i museet saknade helt ventilation.
Garantitiden för bygget hade gått ut när bristerna upptäcktes. Kostnaden för att få bort all fukt och skapa en fungerande byggnad hamnade på 334 miljoner kronor. Frågan nu är hur mycket de olika parterna ska betala. Fastighetsverket har sedan tidigare nått en förlikning med projektgruppen. Nu kommer det att bli förhandlingar mellan Fastighetsverket och entreprenören NCC om hur kostnaden slutligen ska regleras.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Alla skyldiga till mögel på Moderna

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig