info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Alla måste bli lite bättre"

"Visst det måste skärpas upp, alla måste bli lite bättre" säger Peter Löfgren på BI efter Skatteverkets kritik gällande personalliggare. Samtidigt säger Peter Löfgren att stora förändringar tar tid.

– Det krävs verkligen att branschen också lyfter sig i kragen, tar till sig detta och börjar jobba med det ordentligt. Det är en absolut förutsättningen för att det ska få den effekten som är tänkt, sa Conny Johansson, nationell samordnare på Skatteverket, i en artikel vi publicerade tidigare i dag.
Han talade om byggbranschen och arbetet med personalliggare. Registrering i personalliggare krävs på byggen sedan årsskiftet. Fortfarande upptäcker Skatteverket mycket brister och nu vill man se ökad aktivitet från branschens sida.
Peter Löfgren, utvecklingschef på Sveriges Byggindustrier, betonar att det handlar om en stor förändring för branschen.
– Den berör väldigt många människor och det vet vi ju allihop att det kan vara rätt svårt att lära sig något nytt. Men visst, det måste skärpas upp, alla måste bli lite bättre, säger han.

Vill se tydligare info

Han säger att arbetsplatserna måste bli noggrannare med att följa upp att alla registrerar sig, samt att var och en behöver få en ökad känsla för att de verkligen ska göra det.
Upplever du alltså att det stora problemet finns på individnivå, att man inte gör det man ska som enskild arbetare?
– Nej, det vill jag definitivt inte säga. Jag tror det är en kombination, att man heller inte är tydlig när man informerar på arbetsplatsen om vad som gäller. Om man inte talat om varför man ska göra något finns det också en risk att folk inte gör det.
Han menar att de som förstått syftet, att värna sund konkurrens, inte brukar tycka att det är så mycket begärt att registrera sig.

– Sedan krävs det också att företagen som levererar inpasseringssystemen vässar sin kundinformation, att de förklarar på ett tydligare sätt hur man ska använda utrustningen, säger Peter Löfgren.

”Tar viss tid”

Han bollar också tillbaka ansvar till Skatteverket.
– De har nog en hel del att göra själva också. Att lära sig hur detta fungerar i praktiken och lära sig hur byggarbetsplatserna fungerar.
I nuläget säger Peter Löfgren att Sveriges Byggindustrier arbetar mycket med information om lagstiftningen.
– Jag tycker på det stora hela att alla vi som jobbar i branschen har tagit detta på stort allvar, men det kan bli ännu bättre, säger han.
Han tror att inkörningsproblem kommer finnas kvar i början av 2017, men att systemet sedan kommer sätta sig.
– Jag är väldigt hoppfull men jag är också realist, jag inser att ska man få så här många människor att gå i takt tar det viss tid innan den takten infinner sig.

Läs mer: ”Branschen måste lyfta sig i kragen”

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Alla måste bli lite bättre"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig