info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Åklagare påskyndar Svinesundsutredning

Utredningen kring Jan Stankos död har kört fast. Men kanske överåklagare Birgit Thunved kan ändra på saken. – Jag ska höra mig för om hur det går med det här ärendet, säger hon.

En överåklagare har möjlighet att påskynda ett ärende som blivit liggande.
Birgit Thunved, överåklagare i Göteborg, känner inte till omständigheterna kring den polske byggnadsarbetaren Jan Stankos död. Men när hon får förklarat detaljerna för sig väcks hennes intresse.
– Som operativ åklagare utredde jag många arbetsmiljöbrott och ser allvarligt på dem. Jag vet att åklagarna i Uddevalla har det tajt. Jag ska höra av mig till Barbro Jönsson som utreder ärendet, säger Birgit Thunved.

Ett nyväckt intresse för utredningen kan behövas för att familjen ska få ekonomiska möjligheter att komma vidare efter olyckan eftersom huvudentreprenören Bilfinger Berger nu vill skjuta över ansvaret på underentreprenören IMO, ett tyskt företag som Bilfinger Berger nu brutit alla kontakter med. IMO har bryskt avvisat möjligheten att kommentera ansvarsfrågan.
– Att Byggnads riktar sitt krav mot oss beror nog på att de anser att det är lättare att få ut pengar från oss än från IMO, säger Michael Blaschko, projektchef på Svinesundsbron.

Han utesluter inte att Bilfinger Berger kan ta på sig ett ekonomiskt ansvar men har själv inte befogenhet att ta sådana beslut.
– Jag ska tala med mina chefer, säger han.
Preskriptionstiden för de eventuella brott som ligger bakom Jan Stankos död är fem år.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Åklagare påskyndar Svinesundsutredning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig