info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Agnes om plattsättar-EM: ”Varje millimeter räknas”

Plattsättaren Agnes Grandin från Piteå står inför sin livs utmaning. Hon ska försöka vinna EM i plattsättning. Konkurrensen är stenhård och vissa deltagare har tränat i flera år.

Agnes Grandin kommer att tävla i Yrkes-EM för plattsättare i slutet av september. Foto: Foto: Privat

Agnes Grandin blev uttagen till Yrkes-EM eftersom hon vann SM för plattsättare för två år sedan. Tanken var att hon efter den vinsten skulle delta i yrkes-VM i Abu Dhabi förra hösten. Men den tävlingen bojkottades av Byggindustrins Yrkesnämnd i en protest mot emiratets bristande respekt för fackliga och mänskliga rättigheter. Därför blir EM den hittills största utmaningen för den svenska mästarinnan.

– Det är ett oerhört tufft motstånd. Vissa har tränat i flera år inför tävlingen. De blir utvalda i ettan på gymnasiet och sedan tränar de inför tävlingen i princip varenda dag. Jag har inte riktigt samma förutsättningar. Största hotet kommer från Tyskland men många länder har plattsättare som är fantastiskt duktiga.

Läs också SM-mästare i plattsättning

EM avgörs i slutet av september i Budapest i Ungern. Alla som är med och tävlar har fått ut ritningar och beskrivningar av vilka moment de ska utföra. Bland annat handlar det om att fixa två väggar och ett golv som ska gjutas från grunden. Ena väggen är speciell då den ska föreställa Sankt Stefanskyrkan i Budapest. På den andra väggen ska de få fram ett motiv av den kända Kedjebron i samma stad. De ska även montera klinker så de får fram en 3D-effekt.

– När tävlingen väl börjar kommer förutsättningarna ändras med cirka 30 procent. Vi vet ungefär vad vi ska göra redan nu men inte helt och hållet. Det blir spännande, säger Agnes Grandin.

Allt arbete ska sättas med 15 x 15 plattor i olika färger. För att få fram motiven måste plattorna sågas till i små bitar. Och kraven är hårda – för varje millimeter fel blir det poängavdrag.

Agnes Grandin, plattsättare.

Hur mycket övar du?
– Jag tränar på en del. Det blir mycket på fritiden men för att öka chansen har jag tagit ledigt några dagar från plattsättarjobbet för att kunna köra all in.

Vad tränar du på för detaljer?
– Jag nöter på själva upplägget hur jag ska utföra tävlingen. Jag tar tid på varje moment då det är viktigt att hitta rätt tempo. Det går att peta på varje bit för att få det perfekt, men det är väldigt tidspressat. Därför gäller det att hitta en viss nivå som är tillräckligt bra och samtidigt hinna med och göra alla moment. Sedan tränar jag mycket på att skära ut alla delar efter de beskrivningar vi fått.

Läs också Kranbilsföraren Andreas sköna VM-guld: "Häftigt"

Vilket moment är krångligast?
– Det är motivet av Kedjebron. Det är riktigt svårt.

Vissa hantverkare kan ju bli lite småkära i sina egna verktyg. Tar du med dig din låda till Budapest?
– Yes! Min verktygslåda skickas om några dagar och viktigast verktyget är vattenbandsågen. Hela verktygslådan väger typ 200 kilo.

Hur mycket tycker du att tävlingen liknar vanlig kakelsättning?
– Det här är mer åt det konstnärliga hållet. Jag tycker om att göra lite speciella grejer när jag får tänka lite och är inte så förtjust i ytor med bara 15 x 15 plattor som är vita.

Får du utlopp för den här kreativiteten i ditt vanliga plattsättarjobb?
– Ja det får jag men absolut inte på den här nivån. Men om det dyker upp något mer konstnärligt projekt här på jobbet så brukar de skicka mig.

Tävlingen pågår under tre dagar och deltagarna har 18 timmar på sig att slutföra jobbet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Agnes om plattsättar-EM: ”Varje millimeter räknas”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig