info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ett Yrkes-VM utan byggnadsarbetare – industrin bojkottar Abu Dhabi

I helgen inleds Yrkes-VM i Abu Dhabi. Men byggnadsarbetarna lyser med sin frånvaro. Byggindustrins Yrkesnämnd bojkottar tävlingen i protest mot emiratets bristande respekt för fackliga och mänskliga rättigheter.

På lördag inleds årets upplaga av Yrkes-VM i Abu Dhabi, det största av de kungadömen som tillsammans utgör Förenade Arabemiraten. Under sju dagar kommer över 1 200 unga yrkesverksamma från runt 70 länder att mäta sina färdigheter i över 50 olika yrkesgrenar. Men de svenska byggnadsarbetarna kommer att lysa med sin frånvaro. Detta sedan Byggindustrins Yrkesnämnd, BYN, beslutat att bojkotta mästerskapet.
– Yrkes-VM är ett av de största tävlingsarrangemangen i världen alla kategorier och vi skickar dit våra ungdomar och visar upp dem som något att vara stolt över. Och så ska man göra det i ett land som i princip har ett slavsystem. Det kändes fel att agera skyltfönster för ett land som inte respekterar arbetare när man ska visa upp arbetare, säger Christer Carlsson, ombudsman på Byggnads och ledamot i BYN:s styrelse.

LÄS MER: VVS:aren Björn representerar Sverige i Yrkes-VM

Det var Byggnads som väckte frågan om bojkott men såväl Seko som arbetsgivarorganisationerna Sveriges Byggindustrier och Maskinentreprenörerna ställde sig bakom förslaget.
Normalt skickar BYN fem tävlande. Men bojkotten innebär att VVS:aren Björn Landin, som tillhör en annan branschorganisation, blir den ende byggaren som representerar de svenska färgerna i Yrkes-VM.

LÄS MER: Historiskt avtal i Qatar

Även Transport bojkottar, men i övrigt går LO-förbunden på LO-styrelsens linje om att i stället försöka påverka inifrån. Det är ingenting som bekymrar Christer Carlsson.
– Det var deras ställningstagande, vi valde ett annat. Det är naturligtvis också mot bakgrund av det engagemang vi haft i Qatar. Abu Dhabi tillämpar samma kafalasystem.

Abu Dhabi
Världsfacket ITUC listar Förenade Arabemiraten som ett av världens sämsta länder vad det gäller respekt för fackliga rättigheter.
Arbetare saknar rätt att organisera sig fackligt och tvångsarbete förekommer.
Förenade Arabemiraten tillämpar precis som Qatar det så kallade kafalasystemet, som gör utländska gästarbetare helt beroende av sina arbetsgivare. Gästarbetarna behöver bland annat arbetsgivarens tillstånd för att byta jobb eller lämna landet.
Abu Dhabi är en absolut monarki. 7,8 miljoner av emiratets totalt 9,2 miljoner invånare är gästarbetare.
Källor: ITUC, Migration Policy.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ett Yrkes-VM utan byggnadsarbetare – industrin bojkottar Abu Dhabi

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig