info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Advokat: lag om konflikträtt är olaglig i EU

Idag utökades stridsåtgärderna i Byggnads avtalsstrid med Laval un Partneri. Företaget tänker nu anmäla konflikten till arbesdomstolen (AD) eftersom man anser att svensk lag strider mot EU-rätt.

Idag trappades den hårt mediebevakade konflikten om avtal på Laval un Partneris skolbygge i Vaxholm upp. Elektrikerförbundets blockad inleddes och Byggnads blockerade markarbeten på arbetsplatsen.
Torgny Johansson, ordförande i Byggettan, är förvånad över att  avtalstecknandet på skolbygget i Vaxholm vuxit till en politisk storm.
– Vi tecknar nog ett nytt kollektivavtal om dagen. Vi kommer nästan alltid överens, utan krångel, säger han.
Enligt Torgny Johansson har diskussioner pågått sedan i juni i år. Företaget, som tidigare drivit byggjobb i Stockholm med kollektivavtal, ville nu slippa granskningsavgift, avgift till yrkesutbildning och kostnaden för de försäkringar som är knutna till kollektivavtalet. Han avvisar däremot att Byggnads skulle ha ställt lönekrav.
– Vi har informerat om löneläget i Stockholm men lönediskussioner för vi ju inte förrän avtalet är tecknat, säger han.

Advokat Anders Elmér, som företräder Laval un Partneri bekräftar att oenigheten om avtal främst bestått i olika syn på de olika avgifter som avtalet innehåller. Han säger också att företagets anbud på skolbygget inte tillåtit en lön på 145 kronor, den nivå som skulle gälla enligt avtal i väntan på en ackordsuppgörelse. Elmér säger att han från byggarbetsgivarna fått uppgiften att det tar sex månader att stranda en ackordsförhandling.
Företaget kommer, enligt Elmér, att lämna in en stämningsansökan till arbetsdomstolen (AD) på måndag, den 6 december. Han anser inte att Byggnads brutit mot gällande svensk lag genom att vidta stridsåtgärder för att backa upp kravet på kollektivavtal, förutom när det gäller några smärre procedurfrågor. Däremot anser han att svensk lag, som tillåter blockaden, strider mot fördragstexterna i EU:s Romfördrag.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Advokat: lag om konflikträtt är olaglig i EU

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig