info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetaren 980×240 v25
BAKOM FASADEN

Adem fick nog av offertsajterna: ”Vinsten man får går till dem”

– Man jobbar för sajterna. Vinsten man får på ett jobb går till dem.
Adem Dogru, vd för Byggtjänst för dig, är kritisk till hantverkssajterna och tänker säga upp sina abonnemang.

Stockholmsföretaget Byggtjänst för dig, som ofta är totalentreprenör vid lägenhetsrenoveringar, har en tydlig strategi. Istället för att konkurrera med priset vill man slå sig fram med kvalitet. Vd Adem Dogru har jobbat 18 år i branschen och har själv utbildat sig inom flera områden inom bygg för att kunna bedöma arbetet hans företag utför.

– Jag har bland annat gått Säker vatten-utbildningen och el-utbildningar. Jag vill veta om alla yrkesgrupper gör rätt för sig, så att det inte ska komma fram några fel efteråt. Man ska göra rätt från början, säger Adem Dogru.

Hans bolag hoppar nu mellan olika renoveringar hos privatpersoner i samma bekantskapskrets, där vännerna rekommenderar Byggtjänst för dig till varandra.

– Numera är det rekommendationer som ger jobben. Det är jättekul, säger Adem Dogru.

Offerttjänsterna lovar trygghet och kontroll – vi hittar skulder, lögn och hot
Anlitade offerttjänster – så blev kunderna hotade och blåsta
Papperslösa arbetare utyttjas på sajternas ”kontrollerade företag”

Tidigare har hans bolag även tagit in kunder via sajterna Dorunner och på Offerta.

– Men jag jagar inte jobb via dem längre, så jag ska säga upp mina avtal med dem.

Varför det?
– Det är så mycket problem via sajterna. Det är alltid fem företag till som sitter och skriver till kunden. Sedan jagar man ihjäl sig för att få in jobbet. Det administrativa arbetet, med att göra offerten och träffa kunder, tar också lång tid, säger Adem Dogru, som hittills haft en stor utgiftspost för hantverkarsajterna.

– Sajterna tar en rejäl avgift. Jag betalar 100 000 kronor per år för varje sajt. Det blir som att man jobbar för sajterna. Vinsten man får på ett jobb går till dem.

Jättemånga spelar det spelet, att de lägger ett lågt bud. Men när de väl har fått jobbet så börjar de lägga på för olika materialkostnader och annat.

Adem Dogru berättar att konkurrensen om kunderna på sajterna ofta inte är sund. Han anser att det finns många fuskande bolag som lurar kunderna med orimligt låga bud, för att sedan lägga till olika avgifter som inte fanns i offerten från början.

– Jättemånga spelar det spelet, att de lägger ett lågt bud. Men när de väl har fått jobbet så börjar de lägga på för olika materialkostnader och annat. De bara lägger på. Det är en taktik att luras på det sättet.

Enligt Adem Dogru är kvaliteten på jobben via sajterna ofta under all kritik.
– Det kan bli katastrof. Sedan ringer kunden företag som vi, som får åtgärda felen, säger han.

Vad tycker du om hantverkarsajternas löften om trygga, kontrollerade företag?
– Det är bara bullshit. Sajterna är bara glada för att företag köper deras tjänster och blir medlemmar. Orden de använder är bara reklam för att smörja ögonen på kunderna, inget annat.

Annons
Bluebeam 250×600 v22-26 desktop

Du läser: Adem fick nog av offertsajterna: ”Vinsten man får går till dem”