info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

AD-dom: oorganiserade ska granskas

Oorganiserade och medlemmar i andra fack omfattas av lönegranskningen i Byggnads kollektivavtal. Det slår arbetsdomstolen, AD, fast i en dom.

Byggavtalets regler om granskning gäller för alla anställda som arbetar på avtalsområdet. Och reglerna gäller även om det inte finns någon skriftlig överenskommelse på det enskilda företaget. Det slår AD fast i en dom som gäller tre olika tvister mellan Byggnads och byggarbetsgivarna, BI.
Redan 2001 kom en AD-dom som gav Byggnads rätt när det gäller granskningsavgiften. BI hävdade då förgäves att avgift inte kunde tas ut av oorgansierade, eftersom det skulle vara en kränkning av den grundlagsfästa rätten att stå utanför en förening.

De tre ärenden som avgjorts nu vilade i avvaktan på domen 2001. När AD:s dom gav Byggnads rätt hävdade BI i stället att en överenskommelse om granskning måste vara skriftlig för att gälla. AD avvisar också den ståndpunkten.
I och med domen blir nu tre byggföretag skyldiga att betala totalt 97 358 i granskningsavgifter och skadestånd till Byggnads. De tre företagen ska dessutom betala Byggnads rättegångskostnader på totalt 166 230 kronor.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: AD-dom: oorganiserade ska granskas

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig