info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

AD begär EG-besked om Vaxholm

Arbetsdomstolen (AD) anser inte att det är helt klart att svensk konflikträtt är förenlig med EU-regler om fri rörlighet. Därför begär AD förhandsbesked från EG-domstolen.

Byggnads blockad och Elektrikernas sympatiblockad var okej enligt svensk lag. Men finns inget klarläggande av om EG-rättens regler om fri rörlighet och om diskriminering strider mot de stridsåtgärder facken genomförde mot det lettiska bolaget Laval un Partneri i Vaxholm.
Därför begär AD ett så kallat förhandsavgörande från EG-domstolen. Det betyder att domstolen ställer ett antal frågor, som Laval un Partneri och Byggnads får yttra sig om, till EG-domstolen. Därefter kommer det att ta några år innan AD får ett yttrande som sedan kan leda till en slutlig dom.

– Jag tycker att det är positivt att den här frågan reds ut. Det undanröjer osäkerhet eftersom inget sådant här fall är prövat tidigare, säger Gunnar Ericson, förhandlingschef på Byggnads.
Han säger att AD:s beslut var väntat.
Gunnar Ericson tror att väntan på besked från EG-domstolen kan komma att leda till att flera företag försöker etablera sig utan att skriva på svenskt kollektivavtal. Men han ser inget hinder i AD-domen för att under väntetiden blockera avtalslösa företag.
– Nej, vi kör på som vanligt. I det interimistiska beslutet i december och i den här domen slår ju AD fast att vi agerat i enlighet med svensk lag.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: AD begär EG-besked om Vaxholm

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig