info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ackordsstrid gav fem kronor

Ett 50-tal Peabanställda i Jönköping förhandlade fram en höjning av ackordsriktpunkten med fem kronor per timme. Åtta arbetsplatser samordnade sina lönekrav för att nå målet.

I Jönköping har den timförtjänst en ackordspremie ska räcka till vid normal inarbetning, den så kallade ackordsriktpunkten, länge varit 50 kronor per timme. Det är lågt, under motsvarande förtjänst i omkringliggande län.
I flera företag har man varit öppen för tillägg i förhandlingarna som kompenserat den låga riktpunkten. Men i Peab har ett 50-tal ackordsarbetare upplevt den låga riktpunkten som ett hinder för en normal förtjänstutveckling.

Det var bakgrunden när lagbasarna på Peab i våras bestämde sig för att samordna lönekraven på åtta arbetsplatser i länet.
– Vi hade hört att andra företag i praktiken hade höjt riktpunkten genom olika förhandlingstillägg. Men vi ville ha en höjning av riktpunkten för att undvika att eventuella löneökningar försvinner när det blir sämre med jobb, säger Anders Ekroth, en av de Peabanställda.

Från början krävde Peab-lagen att riktpunkten skulle höjas till 60 kronor. Resultat, efter stupstockslön på en arbetsplats och en strandad central förhandling på en annan, blev en riktpunkt på 55 kronor från den 1 januari 2004.
– Vi är väl så nöjda som man brukar vara efter en förhandling. Framför allt hoppas vi att uppgörelserna ska bli lite smidigare i fortsättningen, säger Anders Ekroth.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ackordsstrid gav fem kronor

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig