info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

A-kassefuskare ska stoppas

Det ska bli omöjligt för fuskande medlemmar att ta ut både a-kasse- och sjukersättning. Byggnads a-kassa har inlett en samarbete med försäkringskassorna och Centrala studiestödsnämnden, CSN.

Via ett elektroniskt system kommer alla landets a-kassor, försäkringskassor och CSN att utbyta information med varandra. Systemet gör det möjligt för Byggnads a-kassa att få information om vilka ersättningar som betalats ut från försäkringskassorna och CSN.
– Förut har det inte funnits något bra kontrollsystem. De flesta fall upptäcktes ryktesvägen. Ofta var det byggnadsarbetare som tipsade den lokala avdelningen om de misstänkte fusk, säger Sten-Åke Thorén, biträdande chef på Byggnads a-kassa.
Det nya systemet kördes igång den 24 november. Ännu har man inga siffor på hur omfattande fusket är. Först i vår tror a-kassan att man kan ha ett resultat.

– Vi gjorde ett test under en vecka i maj. Det resultatet räknar vi med att ha i januari, säger Sten-Åke Thorén.
De medlemmar som fuskat medvetet riskerar att uteslutats ur a-kassan. Ett sådant beslut tas av a-kassans styrelse.
A-kassan kommer vid behov att ställa frågor till försäkringskassorna om utbetalningar av bland annat arbetsskadesjukpenning, rehabiliteringsersättning, arbetsskadelivränta, föräldrapenning och aktivitetsstöd. Från CSN kan a-kassan få information om utbetalt rekryteringsbidrag och studiemedel för studier både i Sverige och utomlands.
– För vår a-kassa kommer det främst att handla om frågor till försäkringskassorna, säger Sten-Åke Thorén.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: A-kassefuskare ska stoppas

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig