info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

700 000 samordningsnummer kan frysas – beskrivs som källa till fusk

Minskat fusk och bättre förutsättningar för korrekta uppgifter i folkbokföringen. Det är målet när regeringen nu lägger ett förslag kring samordningsnummer.

Den som har ett samordningsnummer ska vara skyldig att meddela en aktuell adress enligt nytt förslag. Foto: Genrebild Mostphotos

Samordningsnummer, som är ett slags personnummer, delar myndigheterna ut till personer som av någon anledning vistas i landet, men som inte är folkbokförda i Sverige. Det gäller bland annat för utländska personer som jobbar tillfälligt i landet.

Nu ska kontrollen av samordningsnummer skärpas. Det har varit stora brister med hur det fungerat hittills och flera olika myndigheter i landet har varit kritiska.

Läs också Fusk med identitet: "Måste komma med skarpare förslag"

Byggbranschen är en av de sektorer som haft störst problem. Där har hemlösas samordningsnummer använts för att bland annat starta bluffbolag och falska faktureringsföretag. Ett av många exempel där det varit fusk med samordningsnummer är den stora svarthärvan vid byggandet av Karolinska sjukhuset i Solna.

Regeringen föreslår att samordningsnummer som inte använts på fem år eller där det upptäcks felaktigheter ska bli ”vilande”. Exempelvis när numret gått till en person med falsk identitet. Då kommer numret inte att kunna användas.

Totalt har det hittills delats ut drygt 900 000 samordningsnummer. Av dem är nästan 700 000 äldre än fem år och kommer alltså bli ”vilande”. Har ens nummer blivit vilande kan det aktiveras om en myndighet eller den enskilde skickar in en ansökan om förnyelse.

Den som har ett samordningsnummer ska också vara skyldig att meddela en aktuell adress.

En annan åtgärd är att alla myndigheter i princip ska bli skyldiga att anmäla misstänkta fel i folkbokföringen till Skatteverket.

Regeringens lagförslag förslås börja gälla från den 18 juni i sommar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 700 000 samordningsnummer kan frysas – beskrivs som källa till fusk

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig