info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

66 lagbasar i protest mot Skanskas lönesättning

66 lagbasar från ett 15-tal byggföretag antog i går ett uttalande till stöd för de 80 byggnadsarbetare som just nu jobbar för stupstockslön på sex Skanskabyggen i Malmöregionen.

De 66 lagbasarna hade en träff igår. Vi mötet uttryckte lagbasarna besvikelse över Skanskas agerande och en oro över att Skanskas sätt att använda den så kallade nybyggnadslistan ska sprida sig till andra företag.
Enligt Byggnads ger nybyggnadslistan en alltför låg förtjänst, vilket Skanska hanterar genom att justera upp lönerna i efterhand genom att lägga till timmar. Byggnads kallar detta att ”lägga in luft i systemet”.

En maktfråga

När lönerna justeras i efterhand blir det enligt Byggnads omöjligt för facket att få insyn i hur man ligger längst vägen, och arbetsgivaren får makten över lönesättningen. Vid mötet antog lagbasarna ett gemensamt uttalande, där man protesterar mot detta sätt att sätta löner. Man säger också i uttalandet att ”lönesättningen bör vara en positiv kraft som kan stimulera till goda arbetsinsatser och bidra till ökad produktivitet”.

”För låg riktpunkt”

Lagbasarna protesterar också mot den nivå som Skanskas riktpunkt ligger på, som man menar är för låg. ”Vi vill ha en riktpunkt som ska ge en rättvis ersättning för utfört arbete i förhållande till det resultat som uppnåtts.”, skriver lagbasarna i uttalandet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 66 lagbasar i protest mot Skanskas lönesättning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig