info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

6 000 har ringt Byggnads Nu

Sedan starten den 21 maj har Byggnads Nu haft över 6 000 kontakter med personer som haft frågor om jobbet. Många av dem handlar om lönen.

De flesta frågor som fackets nya tjänst Byggnads Nu får handlar om lönen. Vissa får inte sin lön i tid, andra inte alls och en del undrar hur mycket de ska tjäna.
– Jag är förvånad över att det finns så många arbetsgivare som inte följer de krav som finns på den svenska arbetsmarknaden, säger Helena Ivanoff, projektledare på Byggnads Nu.
Även under semesterveckorna har telefonerna fortsatt att ringa. Drygt 2 300 har hört av sig efter midsommar och även nu är det frågor om lönen som dominerar.
– Vi tar reda på så mycket fakta som möjligt. Om hur många timmar och hur stor lönesumma det handlar om. Vi tar även reda på om andra på arbetsplatsen drabbats. Är det då medlemmar i facket som ringer så ställer vi krav på motparten, säger Helena Ivanoff.

Värvar nya medlemmar

För de som inte är medlemmar i Byggnads blir det mer problematiskt. De får en viss muntlig vägledning, men sedan är det stopp.
– Vi kan inte företräda de som inte är medlemmar, men vi förklarar att om de går med i facket så kan vi naturligtvis hjälpa till. Och under sommarmånaderna har vi hittills värvat ungefär 150 nya medlemmar, säger Helena Ivanoff.
Förutom lönefrågor är det många lärlingar som ringer in med funderingar kring lärlingstimmarna och vilken lön de ska ha. Det är även vanligt med samtal som gäller avgiften till facket.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 6 000 har ringt Byggnads Nu

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig