info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

49-årige Johan: "Jag hade lungor som en 65-åring"

Betongarbetaren Johan Tuvestam är 49 år, men hans lungor är som en 65-årings.

– Det var så dammigt att det ofta var svårt att andas, det kunde vara svårt att se överhuvudtaget, berättar Johan Tuvestam.
Han har jobbat i 15 år på betongfabrik med efterbearbetning av färdiggjutna väggar. Hans arbete bestod av att slipa för fönster och dörrar i väggarna och att borra. Han slipade med handverktyg, en vinkelslip, och befann sig där det dammade som mest.
För det mesta skyddade han sig inte och inte heller hans arbetskamrater. Det var bara om han skulle slipa mycket.
– Men dammet var ju inte farligt. Det var vad vi trodde då. Ingen visste hur farligt detta var, berättar han.


Läs mer
Kvartsdamm på bygget skördar liv
Forskare larmar om gränsvärde

Hittade vita prickar på lungorna

För några år sedan kom det upp att det fanns risker med kvarts i dammet. Då började de mäta halterna.
– Vi låg runt 30 gånger över det tillåtna gränsvärdet för kvarts och vi arbetare sändes iväg på lungröntgen. Vi fick också veta att de masker vi använt inte var godkända.
– Det uppdagades att jag hade lungor som en 65-åring. Det förklarade varför jag pustar när jag går och varför jag fort blir trött. När de röntgade lungorna hittade de också vita prickar, som ingen kan förklara. Det känns svårt att inte veta, men jag hoppas att läkarna kan hitta en förklaring, säger han.

Måste byta arbetsuppgifter

Johan Tuvestam säger att han känner oro, men att man får ta en dag i taget. Nu går han på regelbundna kontroller och utreds på arbets- och miljömedicin i Lund, där man bedömer att kvartsen skadat honom. Han har visserligen rökt, men dammet han utsatts för har varit så omfattande. Efter upptäckten gjorde företaget flera åtgärder för att minska dammhalterna. Själv måste han byta arbetsuppgifter.
– I dag jobbar jag enbart ute med lastning av väggar. Måste jag gå in i fabriken försöker jag att hålla andan, om det är dammigt.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 49-årige Johan: "Jag hade lungor som en 65-åring"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig