info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

478 000 i ersättning efter dödsolycka

Armeraren Jan Stankos änka och två söner får 477 700 kronor. De företag som hade kontrakt på jobbet betalar nu ett belopp som motsvarar försäkringsskydd.

Jan Stanko, 42-årig armerare från Katowice, arbetade som armerare på en av Svinesundsbrons pelare. Natten mellan den 19 och 20 augusti 2003 föll han 30 meter ner i sprängsten vid pelarfoten. Han avled senare av skadorna.
Nu står det klart att entreprenören, Bilfinger Berger, och de underentreprenörer som utförde pelarbygget, IMO gmbh och B.K.D. iN, ersätter Jan Stankos familj. Bilfinger Berger har godkänt ett kontrakt som utformats av Per-Olof Blixt på Byggnads i Trollhättan.

I kontraktet slås det fast att familjen Stanko ska få 477 700 kronor. Beloppet motsvarar, enligt Per-Olof Blixt, det försäkringsskydd de efterlevande skulle ha haft rätt till om arbetsgivaren B.K.D. iN hade haft kollektivavtal.
Enligt Per-Olof Blixt återstår nu bara en del detaljer innan familjen kan få ersättningen. Bilfinger Berger vill inte, i avvaktan på den rättsliga prövningen av ansvaret för olyckan, ta på sig hela betalningsansvaret. Företaget förhandlar därför med IMO gmbh om vem som ska stå för ersättningen.
Per-Olof Blixt är nöjd över att familjen nu får det ekonomiska stöd man har rätt till.
– Det känns bra med den här lösningen, säger han.
– Men fortfarande återstår att se om rättsväsendet klarar av att hantera ansvarsfrågan. Det är ju det principiellt viktiga.

Beställaren Vägverkets projektledare, Lars Lundh, har enligt Per-Olof Blixt drivit på i ersättningsfrågan. På hans initiativ har frågan varit uppe på varje byggmöte under hösten 2004.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 478 000 i ersättning efter dödsolycka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig