info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

434 färre i Byggnads i år

Under sommaren har vårens uppåtgående kurva över Byggnads medlemstal vänt neråt igen. Men förbundssekreterare Patrik Östberg tror fortfarande på en positiv utveckling under hösten.

Mellan mars och juni ökade antalet medlemmar i Byggnads månad efter månad. Så har det sällan sett ut på senare år. Bara under förra året tappade Byggnads nästan 2000 medlemmar. Om man även räknar in de fem föregående åren landar den sammanlagda nedgången under sex års tid på drygt 23 000 medlemmar.
Men under våren vände det alltså uppåt och i juni intervjuade Byggnadsarbetaren förbundssekreteraren Patrik Östberg som var optimistisk inför resten av året.
– Vi tror på en större uppgång än så under resten av året, sa han apropå att medlemsantalet hade ökat med 75 personer under maj månad.

Nedåt de senaste månaderna

Men i juli och augusti har kurvan vänt nedåt igen. I juli sjönk medlemsantalet med 281 personer, i augusti med 244. Under hela 2013 så här långt har antalet medlemmar därmed minskat med 434 personer, från 104 051 till 103 617.
Om man jämför augusti förra året med augusti i år är nedgången också ett faktum, för ett år sedan låg medlemsantalet på 104 898. Men samtidigt är nedgången betydligt blygsammare än under tidigare år. Förra året minskade medlemsantalet med över tusen personer under årets första åtta månader, det ska jämföras med årets minskning på 434 så här långt.

”Säsongsvariatoner”

Sommarens siffror får heller inte Patrik Östberg att tappa framtidstron. Han säger till Byggnadsarbetaren att han fortfarande tror på en positiv siffra för helåret. Han konstaterar att det finns vissa säsongsvariationer och säger att siffrorna brukar sjunka under sommaren.
Framöver tror han att det kommer synas en positiv effekt av att fackets representanter är mer och mer ute på mindre och medelstora företag där man inte varit tillräckligt synlig innan.
– Vi har börjat vara ute mer där, men det behövs ännu mer, säger han.
Inför nästa år tror han också att en kommande sänkning av a-kasseavgifterna kommer ha en positiv effekt på medlemssiffrorna.

Även yrkesaktiva blir färre

De siffror som redovisats här gäller Byggnads totala medlemsantal. Om man räknar bort studerandemedlemmar och pensionärer landar medlemsantalet i stället på drygt 77 000, också här har en viss minskning skett under de senaste tolv månaderna.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 434 färre i Byggnads i år

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig