info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

43 strejkade enligt Skanska

Skanska Sverige har fått rapport om att 43 anställda strejkade i måndags. Företaget har ännu inte tagit ställning till hur man ska agera.

Skanska Sverige har givit arbetsmiljöchefen Hans Hörnqvist uppdraget att samordna företagets agerande efter den protestaktion som anställda genomförde i måndags. Han har fått in uppgifter om strejk på måndagseftermiddagen på två arbetsplatser, en i Umeå och en i Örebro.
– Sammanlagt var det 43 anställda som strejkade på de här två platserna, säger han.

Enligt uppgifter från lagbasar, till tidningen Byggnadsarbetaren under måndagen, deltog minst 250 Skanska-anställda i aktionen. Protesten fick på många ställen formen av en maskningsaktion, eftersom man hotats av uppsägning på grund av arbetsvägran om man genomförde en bodsittning.
Hans Hörnqvist känner inte till några andra produktionsstörningar än de två strejkerna.
– Vi har inte tagit ställning till om vi ska agera på något sätt med anledning av strejkerna, säger han.

Under onsdagen har Skanska tagit initiativ till en träff med Byggnads avdelning i Mälardalen. Från Skanska kommer Hans Hörnqvist och Skanska Sveriges personaldirektör Claës-Göran Ekblom att delta.
– Vi är intresserade av att se om det finns missförstånd, säger Hörnqvist.

Mats Engström, ordförande i Byggnads Mälardalen, säger att man kommer att lyssna på Skanska.
– Men vi kan inte förhandla. Det är de centrala parterna som har de här tvisterna, säger han.
I början på veckan strandade förhandlingar mellan avdelningen och Skanska. Byggnads hade begärt skadestånd för olovlig stridsåtgärd samt för brott mot medbestämmandelagen. Tvisten gäller det som Byggnads ser som bristande förhandlingsvilja vid uppsägningsförhandlingar samt att anställda skickades hem utan arbetsplikt under uppsägningstiden och omplacerades efter strandade ackordsförhandlingar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 43 strejkade enligt Skanska

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig