info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

400-kilosskopa skadade anläggare

En anläggningsarbetare skadades då en 400 kilos grävskopa lossnade och träffade honom.

Grävskopan lossnade från en ny grävmaskin, en 21-tons- Volvo grävmaskin. En rototilt var påsatt på maskinen. En rototilt är en fästanordning för skopan, som gör att man kan rotera skopan i olika lägen. Olyckan inträffade efter att maskinföraren hade bytt skopa till en smalskopa.
Skopan fästs vid rototilten på två ställen, dels framtill och dels baktill. Den var först fasthängd i ena fästanordningen. Men då man skulle trycka dit det andra fästet missade föraren att se att skopan inte var förankrad. Skopan och redskapsfästet måste vara ihop, är glipan större än åtta centimeter missar låsningen. Då tror man att den är låst men det är den inte.

Grävmaskinisten trodde alltså att skopan var låst men när en anläggningsarbetare skulle åtgärda något i grävschaktet, lossnade skopan. Den slog honom på axeln så att han föll framåt. Han svimmade och fick skopan på benet.
Olyckan hände i Falköping, i samband med schaktarbeten vid ledningsdragning.
Arbetsmiljöinspektionen i Göteborg kommer att gå vidare till tillverkaren för att få problemet med fästanordningen åtgärdat.
– Vi vill att skopan inte ska kunna visa att den är låst, utan att den är det, Claes Hällqvist, arbetsmiljöinspektör i Göteborg.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 400-kilosskopa skadade anläggare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig