info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

40 företag i svarthärva

En rejäl svarthärva nystas just nu upp på Borealis raffinaderi i Stenungssund.

Ett 40-tal byggföretag är satta under granskning, misstänkta för att ha betalt ut svarta löner.
Det är framför allt ställningsbyggarföretag och rörföretag som anlitat svart arbetskraft vid utbyggnaden av Borealis raffinaderi. Enligt ekopolisen dyker de här oseriösa företagarna upp lite varstans på stora byggen runt om i landet. De som nu är under granskning är bland annat kända från Öresundsbron, Höga kustenbron och Mönsterås pappersburk. Det rör sig ofta om underentreprenörer långt ner i kedjorna.
Undersökningen gick till så att skattemyndigheten och polisen tillsammans intervjuade folk ute på arbetsplatsen. Byggnadsarbetarna fick på frivillig basis svara på frågor om vilka arbetsgivare de hade.
– Skattemyndigheten såg sedan i sina register att många av de här företagen förekommer inte, säger Rolf Beronius, kriminalinspektör på ekopolisen i Göteborg.
Just nu pågår fem förundersökningar där tre företag är inblandade. Men det är fler att vänta när skattemyndigheten är klar med sin granskning av de 40 företagen. Problemet är att företagarna är rörliga och svåra att få tag på.
-De far omkring i landet de här gubbarna, och utomlands också vad vi förstår, säger Rolf Beronius.
I huvudsak verkar både de oseriösa företagarna och svartjobbarna vara svenskar. De som tagit emot svarta pengar har i första hand upptaxering att vänta. Det kan också bli böter eller fängelse.
Undersökningen av Borealis visade också att 18 utländska byggfirmor på Borealis inte var momsregistrerade. Företagen var från hela Europa, från Finland ner till Spanien. Ekopolisen och Riksskatteverket såg till att företagen blev registrerade.
Över tusen byggnadsarbetare har under utbyggnaden jobbat inne på Borealis område.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 40 företag i svarthärva

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig