info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

35 kronor i timlön för jobb åt Laval

I stämningsansökan till arbetsdomstolen (AD) skriver Laval un Partneri att byggnadsarbetarna har en lön före skatt på 13600 kronor. Men för Byggnadsarbetaren berättar flera anställda om en lön på drygt halva den summan.

”Den bruttomånadslön som Laval betalar till arbetarna i Sverige, 13600 kronor, motsvarar den lettiska minimilönen multiplicerat med tolv.” Det skriver Laval un Partneri i sin stämningsansökan till AD.
Men uppgifter som Byggnadsarbetaren fått från anställda och före detta anställda i företaget ligger på en helt annan nivå. Flera berättar att de får ut cirka 7 750 kronor efter skatt och andra avdrag hemma i Lettland. De tror att avdragen beror på att kostnader för bostad och mat dras från de 13 600.

De anställda berättar också om arbetstider på 56 timmar per vecka. De säger därför att de får cirka 35 kronor per timme när skatten är dragen. Det är högst två gånger genomsnittslönen för dem som arbetar åt företaget i Lettland. Det stämmer också väl med den inkomst armeraren Aleksandrs Nogins berättade om när Byggnadsarbetaren besökte arbetsplatsen i början av november, innan konflikten hade blivit huvudnyhet både i Lettland och i Sverige.
Senare har Byggnadsarbetaren fått uppgifterna efter att ha lovat anonymitet. Flera av de anställda har avböjt att prata om lönen och ju mer konflikten trappats upp ju fler har valt att ge den officiella versionen.
På ett möte den 2 december fick de 33 anställda på stockholmsjobben veta att om de pratar med media om de verkliga anställningsvillkoren blir de utan jobb.

Regina Purva, projektkoordinator på Laval un Partneris svenska systerbolag, L&P Baltic Bygg AB, säger att de anställdas lägre uppgifter om lönen beror på att de berättar om den lön de får ut när lettisk skatt och lettiska socialavgifter dragits från den månadslön som företaget uppger.
Det är inte det vanliga sättet att uppge bruttolön, varken i Lettland eller i Sverige. En riktigare uppgift om bruttolön är alltså 35 kronor plus lettisk inkomstskatt på cirka 20 procent.

Löner och arbetstider är några av det lettiskägda företagets konkurrensfördelar. Skatt kan vara en annan. Enligt skattemyndigheten betalar varken Baltic Bygg eller Laval un Partneri källskatt eller sociala avgifter i Sverige. Trots att flera anställda uppger för Byggnadsarbetaren att de arbetat två år eller mer i Sverige.
Regina Purva säger att frågan om skattskyldighet är under utredning.
När Byggnadsarbetaren frågar advokat Anders Elmér, som företräder Laval un Partneri i tvisten om kollektivavtal, om löneuppgiften i stämningsansökan säger han att man inte kontrollerat företagets uppgifter.

Mer om de anställdas egna upplevelser av konflikten kommer i nummer 18/2004 av Byggnadsarbetaren, som kommer ut den 16 december.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 35 kronor i timlön för jobb åt Laval

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig