info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

300 byggföretag bryter mot avtal

300 företag i Stockholm har struntat i att höja byggnadsarbetarnas löner.

Totalt är det cirka 1000 anställda i Stockholm, som inte fått den avtalsenliga höjningen på två kronor i timmen.
Brev har nu skickats ut från Byggnads till företagen, med information om avtalet. Enligt uppgörelsen ska yrkesarbetare, från den 1 oktober 1999, ha två kronor mer i timmen. Höjningen gäller alla byggnadsarbetare oavsett lönenivå och oavsett om det skett en justering under föregående avtalsperiod.
Byggstädarnas löner ska höjas med två kronor och femtio öre.
– Företagen vet vad som gäller. En del har lärt sig att vi granskar dem, men vissa företag försöker frångå avtalet år efter år, säger Kjell Lindström på Byggnads i Stockholm, som skickat ut breven.
Han sitter just nu i det ena telefonsamtalet efter det andra med klagande företagare som inte förstår varför lönerna ska höjas. Oftast är det frågan om företag där större justeringar av lönerna gjordes före den 1 oktober.
– De höjde kanske från 105 till 110 kronor i timmen och tycker att det borde räcka. Men oftast handlar det om att de är tvungna att justera sina löner för att få behålla arbetskraften.
Det företag som inte följer avtalet kan drabbas av skadestånd på grund av avtalsbrott.
Den första april höjs lönerna för yrkesarbetare med ytterligare 2,45 kronor. Icke yrkesarbetare får en höjning på 2,16 kronor, byggstädare med 2,84 kronor.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 300 byggföretag bryter mot avtal

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig