info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

30 kilometer - annars stoppas vägbyggen

Fackförbundet Seko hotar nu med att stoppa alla vägarbeten där hastigheten inte sänks till 30 kilometer i timmen.

Under de senaste åren har det inträffat allt fler allvarliga olyckor där vägarbetare varit inblande. För ett par veckor sedan omkom en vägarbetare vid en olycka söder om Stockholm sedan han blivit påkörd när han skyltade upp en plats för ett kommande arbete.
Nu ställer Seko flera krav som ska öka säkerheten för vägarbetarna. Bland annat vill man att trafiken leds förbi arbetsplatsen eller att hastigheten sänks till 30 kilometer i timmen.
– Hotet är allvarligt menat. Vi kommer rekommendera våra skyddsombud att ställa de nya hårdare kraven, säger Jan Rudén, tillträdande ordförande för Seko, till TT.
Ett annat krav som förs fram är att det farliga arbetet innan skyltar och avspärrningar kommit på plats ska ske från en lastbil med TMA-skydd, en stötdämpare som klarar en tvåtons bil i hastigheter upp till 98 kilometer i timmen.
För drygt ett år sedan genomförde Seko en undersökning om arbetsmiljön för vägarbetare. 750 vägarbetare deltog och nästan samtliga svarade att de känner oro över att ha vägen som arbetsplats. 45 procent uppgav att det flera gånger om året uppstår incidenter vid arbetsplatsen som är relaterade till den passerande trafiken.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 30 kilometer - annars stoppas vägbyggen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig