info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

30 byggarbetare mister sina jobb

SEFA Betong säger upp samtliga sina 30 kollektivanställda. Förhandlingarna är nu avslutade.

-Uppsägningarna är en chock för oss och företagets agerande är en skandal, säger Petter Olsson, snickare och ledamot i mb-gruppen.
Det hela började då lokala förhandlingar om en ny prestationslön strandat. De fackliga företrädarna ville föra lönefrågan vidare till centrala förhandlingar, men företaget meddelade då istället att man ville säga upp alla. Alternativet är nu att göra företaget till ett byggledningsföretag och istället handla upp underentreprenörer. Orsaken är enligt SEFAs ledning att man tycker att lönekostnaderna är för höga.

Hade bestämt sig

Vid förhandlingar om uppsägningar försökte mb-gruppen få företaget att ändra sin ståndpunkt och behålla sina anställda, men utan att lyckas.
-De hade helt klart bestämt sig. Det fanns inget mer vi kunde göra för att få behålla jobben, säger Petter Olsson, som deltog vid förhandlingarna. Mb-gruppen biträddes också av en ombudsman från Byggnads avdelning.

Pest eller kolera

Den förhandlingslösning som nu gäller är att byggnadsarbetarna arbetar fram till semestern och att uppsägningarna börjar löpa från den femte augusti. Samtliga får en månads extra uppsägningstid, de är arbetsbefriade så länge uppsägningstiderna löper och de kan också ta andra arbeten utan att få löneavdrag.
Efter förhandlingarna fanns två alternativ för facket och de anställda. Antingen att gå vidare till centrala förhandlingar eller att gå med på förhandlingsbudet. Vid en sluten omröstning röstade en majoritet för förslaget att ta budet. Petter Olsson beskriver det som att välja mellan pest eller kolera och försöka ta det minst dåliga.

Dålig stämning

Han berättar att många på företaget nu mår mycket dåligt och känner stor oro.
-Det är fruktansvärt dålig stämning, säger han.
Lars Gustavsson var betongarbetare på ett av företagets arbetsplatser. Han blev hemskickad i stort sett direkt efter beskedet om uppsägning.
-Detta är ett bevis på att arbetsgivaren gör som han vill, säger han. Lars Gustavsson hade velat satsa på att gå vidare med centrala förhandlingar.
-Företaget har gjort så mycket fel som jag ville skulle redas ut och tas fram. Men jag accepterar ändå majoritetsbeslutet, säger han.
SEFA Betong verkar i VästSverige. Byggnadsarbetaren har sökt företrädare för företaget för en kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 30 byggarbetare mister sina jobb

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig